Bu Blogda Ara

6 Ocak 2011 Perşembe

ÖĞRENMENİN SONU YOK…

  Bütün Dünya dergisinin Ocak 2011 sayısını okurken yapımcı,yönetmen,gazeteci Sn.Çetin İmer tarafından kaleme alınan “Özgürlük Anıtı Bir Osmanlı Projesiydi” başlıklı makalesini ilgiyle okudum.

Makale özetle ve mealen şöyle ; 

Mısır Hıdivi Sait Paşa Süveyş Kanalını yaptırmaya karar verir ve bir Osmanlı vilayeti olması hasebiyle sultan Abdülmecit e projeyi sunar ve izin ister,Hindistan daki çıkarlarının zedeleneceği düşüncesiyle projeye karşı çıkan İngiltere sultan Abdülmecit üzerinde yoğun bir baskı kurar ve Abdülmecit işi yavaştan alır ancak Sait Paşa izni beklemeksizin projeyi başlatır ve bu meyanda Fransız mühendis Ferdinand de Leeps ile bir sözleşme yapar,bu sözleşmenin maddelerinden biride Port Said şehrine Osmanlı ve Mısırın karakteristiklerini yansıtacak bir heykelin dikilmesidir.

 Mühendis Ferdinand ünlü Eyfel Kulesinin yapımcısı olan Frederic Augusta Bartholdiyi yanına alarak işe koyulur.Kadim Mısırın kadın kıyafetleri ve 7 iklimin sultanının 7 sivri uçlu bir taçla sembolize edildiği heykele Singer dikiş makinalarının kurucusunun zevcesi madam İsabelle Eugenie Boyer modellik eder. Heykelin finansmanı sultan Abdülmect in ölümünden sonra padişah olan Abdülaziz Han tarafından sağlanır heykel dikime hazır hale geldiğinde Hıdiv Sait Paşa ölür ve yerine İsmail Paşa gelir,İsmail Paşa bir müslüman ülkesinde kadın heykelinin sorun çıkaracağı nedeniyle parası Osmanlı hazinesinden ödenen heykelden vazgeçer ve heykel Fransa da bir depoya kalkar.

ABD ile arası çok iyi olan Fransa ABD nin 100. kuruluş yılı nedeniyle ABD ye bir heykel hediye etmeye karar verir sol elinde bir kitap sağ elinde ise ışığı tüm dünyayı aydınlatacak bir meşale olması öngörülen bu heykel Port Sait şehri için hazırlanmış ve bir depoda çürümeye terk edilmiş heykelin Bartholdi tarafından elden geçirilmesi sonucu,1886 yılında 4 aylık bir çalışma sonunda NewYork silüetinde yerini alır.Ancak bir fak vardır Özgürlük Anıtı Sultan Abdülazizin öngördüğü medeniyetin ve ışığın doğudan batıya doğru düşüncesiyle sola bakması gerekirken sağa bakar.

Sevgiyle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder