Bu Blogda Ara

5 Şubat 2011 Cumartesi

ÖZELLEŞTİRME-GÜZELLEŞTİRME…


1980 li yılların en sıcak kavramı olan “ Özelleştirme “ günümüzde hemen hemen her ülkenin gündeminden çıkmışken ve trend kamu-özel sektör iş birliğine dönmüşken ülkemizde en sıcak konulardan biri olmaya devam ediyor..neden mi.? Bu konu da her konuda olduğu gibi  işin kolayına kaçma alışkanlığımızın tipik bir göstergesidir.

Geçtiğimiz günlerde Gelirler İdaresi her 100 Tl lik gelirin 17.5 Tl sinin beyan edildiğini 82.5 Tl sinin kayıt dışı kaldığını açıkladı, kamu açıklarının ona bağlı olarak kamu borçlanmasının temel sebebi ,büyümenin ve adil gelir dağılımının önündeki en büyük engel olan bu konunun çözülmesi zahmetli, çoğu zaman oy kaybına neden olacağı düşüncesi ağır basmakta ve  buna birde siyasileri destekleyecek yeni sermayenin oluşturulmasını eklerseniz özelleştirme sıcak gündem olmaya devam etmektedir.

İlk tahlilde kamunun iktisadi yaşam içinde oyuncu olarak yer almasını özellikle bizdeki pratik göz önüne alındığında yanlış ve verimlilik kaybı olarak değerlendirmek mümkündür. Ancak özellikle elektrik üretim,dağıtımı,doğal gaz dağıtımı gibi kamusal ürün ve hizmetlerde ortaya çıkan miyar dolarları bulan özelleştirme bedellerinin tüketiciden çıkacağını anlamamak için deve kuşu olmak gerekmektedir.

Sevgiyle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder